Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

020 Amsterdam Lifestyle Gezondheid = Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM.

Van de 12 Nederlandse provincies bezet Noord-Holland de 4e plaats als het gaat om overmatige alcoholgebruik. Het aantal overmatige drinkers daalde met 1,5% ten opzichte van ons vorig onderzoek uit 2019. Dat is meer dan gemiddeld, maar het percentage overmatig alcoholgebruik ligt met 7,0% nog altijd boven het landelijke gemiddelde van 6,2%.
 
In 36 van de 47 gemeentes in Noord-Holland daalde het aantal overmatige drinkers. Alleen in Den Helder, Edam-Volendam, Uithoorn en Wijdemeren steeg dit aantal licht.
 

Wat verder opvalt over alcoholconsumptie in de provincie Noord-Holland:

De gemeente (en stad) Amsterdam scoort met 7,1% overmatige alcoholgebruikers niet opvallend hoog.
Het aantal overmatige drinkers daalde juist in de hoofdstad met 2,8%. De vorige keer lag dit cijfer nog op 9,9%.

Laren voert de lijst aan van gemeentes met het hoogste aantal overmatige drinkers: 10,9%. Dat betekent dat 1 op de 9 inwoners overmatig drinkt. Er was wel sprake van een daling (2019: 12,6%).

In de top 20 van van gemeentes in Nederland met het meeste aantal overmatige drinkers, staan vier Noord-Hollandse gemeentes: Laren (10,9%), Opmeer (9,9%), Wijdemeren (9,5%) en Medemblik (9,4%).

Bronnen en informatie

Op basis van data van het CBS en de Gezondheidsmonitor van het RIVM heeft Afkickkliniekwijzer.nl een onderzoek laten uitvoeren naar het aantal overmatige drinkers in Nederland. Per provincie is in de meeste gemeentes onderzoek gedaan naar het alcoholgebruik van haar volwassen inwoners (18 jaar en ouder).

We tonen per provincie aan wat in welke gemeente de ratio is van het aantal drinkers volgens richtlijn ten opzichte van het aantal overmatige drinkers. Verder kan per gemeente een groot percentages geraadpleegd worden over het aantal drinkers volgens richtlijn, overmatige- en zware drinkers.

Definities

Overmatige drinker: meer dan 21 glazen per week (M), 14 glazen per week (V)
Zware drinker: 1 keer per week 6 of meer glazen (M), 1 keer per week vier of meer glazen (V)
Drinker volgens richtlijn: geen alcohol of maximaal 1 glas per dag

 

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Vitamines & Supplementen & Gewicht

D Reizen