Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

020 Amsterdam Lifestyle Gezondheid - Als uw naaste langzaam dementeert, zal dat voor veel verandering zorgen. Het gedrag van uw geliefde kan heel erg veranderen. Hij of zij kan er onzeker, angstig, agressief, prikkelbaar en achterdochtig, of juist passief van worden. Met deze vijf tips helpt thuiszorgorganisatie Zuster Jansen u om goed met uw dementerende naaste om te blijven gaan. 

1.            Blijf rustig en duidelijk verstaanbaar praten

Voor mensen met dementie kan een gesprek voeren lastig zijn. Maak daarom korte zinnen en praat langzaam en duidelijk verstaanbaar. Praat liever over vroeger, dan over wat er gisteren is gebeurd of vraag naar herinneringen. Praat met gebaren of gebruik plaatjes en afbeeldingen om uw verhaal duidelijker te maken.

 

2.            Stel geen lastige vragen

Stel uw naaste geen vragen als ‘weet je nog wie ik ben’ of ‘weet je nog wat je gisteren hebt gedaan’. Als uw geliefde het antwoord niet weet, wordt hij of zij eerder onzeker en onrustig. Stel uzelf opnieuw voor als dat nodig is. U kunt ook een naambordje gebruiken om het makkelijker te maken. Wees belangstellend en laat uw naaste vertellen. Als u tussendoor een vraag stelt, wacht het antwoord dan geduldig af.

 

3.            Laat de persoon in zijn of haar waarde en geef complimenten

Laat uw naaste in zijn of haar waarde door hem of haar zoveel mogelijk taken of activiteiten zelf uit te laten voeren. Help alleen als het nodig is en geef complimenten als het goed gaat. Zo geeft u uw geliefde het gevoel dat hij of zij nog dingen zelf kan doen. Dat vergroot het gevoel van eigenwaarde.

 

4.            Zorg voor structuur

Voor mensen met dementie is structuur heel belangrijk. Maak een dagschema met een tijdsplanning, zodat voor uw geliefde duidelijk is wat er gaat gebeuren. Werk met een klok, zodat u kunt laten zien hoe laat het is en dat het tijd is voor een bepaalde activiteit. Zorg ook voor voldoende rustmomenten, zodat uw naaste alle indrukken kan verwerken en niet overprikkeld raakt.

 

5.            Kijk naar wat wel kan

Denk in mogelijkheden en oplossingen en kijk naar wat uw geliefde nog wel kan. Laat uw naaste activiteiten doen waar hij of zij over moet nadenken, maar die niet al te moeilijk zijn. Neem hem of haar mee voor een wandeling, bij voorkeur elke dag dezelfde wandeling in de buurt. Dit zorgt voor rust en regelmaat. Laat uw naaste zoveel mogelijk zelf keuzes maken, zodat hij of zij de regie in handen houdt.

 

Uw geliefde 24 uur per dag verzorgd

Naarmate de dementie vordert, wordt het zorgen voor uw geliefde steeds zwaarder. Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk om tijdig aan de bel te trekken. Particuliere thuiszorg kan bijvoorbeeld een oplossing zijn. Thuiszorg organisatie Zuster Jansen neemt u de zorg uit handen met 24-uurs zorg. Een team van vijf zorgspecialisten zorgt thuis voor uw geliefde. Samen met u en uw naaste bekijkt Zuster Jansen welke hulp en zorg er nodig is en hoe dit het beste kan worden ingevuld. Zo kan Zuster Jansen u en uw naaste hulp en zorg bieden waar u zich prettig bij voelt.

 

Meer weten over particuliere thuiszorg in Amsterdam en omgeving? Vul dan het contactformulier in op de website van Zuster Jansen of neem telefonisch contact op.

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Vitamines & Supplementen & Gewicht

D Reizen