Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

Zelf uitgevonden waterschaatsmachine maakt ijs overbodig

020 Amsterdam Sport - Op de ‘Dag van de Elfstedentocht’ schaatste kunstenaar Frankey in alle vroegte de befaamde schaatswedstrijd De Keizersrace* op de Amsterdamse Keizersgracht. Een hele prestatie, want met een temperatuur van boven de 0 graden was er geen ijs te bekennen. Frankey, aka Frank de Ruwe, ontwierp hiervoor een speciale machine waarmee je op het water kunt schaatsen. Zo kan hij als die hard schaatsfan ook dit jaar zijn favoriete lokale race afleggen.

De waterschaatsmachine is een soort waterfiets met twee drijvers. Maar in plaats van dat je je zittend verplaatst in het water, sta je op twee lange geleiders met schaatsen eraan vast. Door de schaatsbeweging te maken wordt een propeller aangedreven. En die propeller fungeert als een soort buitenboordmotor.

Frankey is zielsgelukkig met zijn nieuwe uitvinding: “De Keizersrace is - naast de Elfstedentocht natuurlijk - mijn favoriete schaatswedstrijd. In 2012 werd voor het laatst deze fantastische rit gereden. De avond ervoor heb ik de afstand zelf afgelegd met vrienden. Het is een van de tofste dingen die ik ooit in Amsterdam heb gedaan! Op de dag zelf, 11 februari 2012, heb ik staan aanmoedigen. Zo indrukwekkend om te zien. Omdat we het schaatsen op de grachten nu alweer bijna een decennium moeten missen, wilde ik iets maken waarmee we de pijn een beetje kunnen verzachten. De eerste proefrit vanochtend beviel ongelooflijk goed. Ik ben meteen ook de winnaar van de Keizersrace van dit jaar, haha! Als het ijs uitblijft, lijkt het me geweldig om nieuwe alternatieve Keizersrace te houden op het water.” 

Frankey
Frankey, aka Streetart Frankey, aka Frank de Ruwe, is bekend van zijn stadsingrepen die wekelijks te zien zijn in Het Parool. Zijn werk is te zien geweest in het Stedelijk Museum Amsterdam en verschillende tentoonstellingen in de Verenigde Staten (waaronder Wall Art Gallery, NY), Duitsland en Nederland. Zijn modus operandi is helder: ziet Frankey een ontbrekende baksteen in een muur ergens op straat, dan is er een grote kans dat hij in het holst van de nacht de plek nog eens bezoekt, om er zijn sporen achter te laten. Zoek goed en je zult zijn werk vinden.
Maar soms is het ook niet zo moeilijk. Zo was hij veelvuldig in het nieuws door de Lego-versie van volkszanger André Hazes die hij op de Dam in Amsterdam plaatste. Greatest hits die de stad sieren zijn Jean Claude van Damme (in zijn signature ‘split’ tussen een V-vormige betonnen paal achter de OBA), zijn glas-in-lood guerrilla-ode aan Johan Cruijff in de tramhalte van lijn 14, het beeldje van Eberhard van der Laan op poptempel Paradiso, zijn tramhalte tributes met Amsterdamse liedteksten, de zogenaamde ‘Saunaman’ (dampend boven de toen nog in aanbouw zijnde Noord-Zuidlijn) en Guust Flater op de U van het Trumpgebouw in New York. Met rake observaties en bijpassende slimme ingrepen weet Frankey voorbijgangers keer op keer een instant glimlach van oor tot oor te bezorgen. “Lachen toch?”, zegt ‘ie er zelf over. 

Meer weten over Frankey? Ga dan naar
frankey.com

*De Keizersrace is een schaatswedstrijd die gehouden wordt op de Keizersgracht in Amsterdam-Centrum, tussen de Leidsestraat en de Spiegelgracht. De winnaar van de race mag zich tot de volgende Keizersrace de Keizer(in) van Amsterdam noemen

 

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Vitamines & Supplementen & Gewicht

D Reizen