Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

 020 Amsterdam Lifestyle & Gezondheid - De herfst is op zijn mooist. Er breekt een fijne tijd aan om buiten te genieten van alle herfstkleuren, herfstgeuren en de stilte.

Doordat er veel regen is gevallen, staan de bossen vol paddenstoelen. Waar is het mooi? De gemeente Amsterdam benoemt een tiental zeer bijzondere wandel- en fietstips die we hieronder graag vermelden.

 
Denk tijdens het wandelen of fietsen aan de coronamaatregelen. Houd 1,5 meter afstand, en ga alleen op pad of met een gezelschap dat bestaat uit maximaal 4 personen (tenzij je 1 huishouden vormt, dan mag je met meer personen op pad). Kinderen tot en met 12 jaar tellen hierbij niet mee.

 
1. Amsterdamse Bos (Zuid): ruimte en variatie

 


In het Amsterdamse Bos kun je naar hartenlust wandelen en fietsen. Omdat het bos groot is, 935 hectare, en heel gevarieerd, gaat het nooit vervelen. Het is aangelegd in Engelse landschapsstijl met waterpartijen, glooiende grasvelden en hoogteverschillen. Doordat het gras kort wordt gehouden door Schotse Hooglanders, is er veel variatie in begroeiing.

 

Bij de Boswinkel zijn 6 heel verschillende wandelroutes te koop voor € 1,50 per stuk, van 4 tot en met 9 kilometer. De Boswinkel ligt bij de hoofdentree van het bos, op de kruising Amstelveenseweg/Van Nijenrodeweg, Bosbaanweg 5. Vergeet uw mondkapje niet.

2. Diemervijfhoek (Oost): ruige natuur en water

 


Dit vijfhoekige eiland in het IJmeer van 80 hectare ligt in het noordoosten van Diemen, tussen IJburg en Muiden. Makkelijk om naartoe te fietsen via de Diemerzeedijk. Het is een prachtig avontuur om over dit (kunstmatige) eiland te wandelen. De natuur mag hier haar eigen gang gaan. Dat levert een moerasachtige wildernis op. De paden kunnen wel modderig zijn. Voor veel Amsterdammers is het evengoed een favoriete plek om te genieten van ruige natuur en al het water eromheen.

 

3. Vondelpark (Zuid): rozen en paddenstoelen

 


In de rozentuin van het langgerekte Vondelpark staan de rozen tot eind oktober in bloei. De rozentuin of het Rosarium heeft 63 rozenperken met 9.500 rozenstruiken. Door de natte herfst staat het Vondelpark ook vol met de mooiste paddenstoelen. Een lange wandeling is als een fantastische ontdekkingstocht. Bij sportveldje De Klomp zie je bijvoorbeeld zilveresdoorns met prachtige tondelzwammen aan de voet.

 

4. Amstelveld (Centrum) en Museumplein (Zuid): stadsbomen

 


Op het Amstelveld, een plein tussen de Reguliersgracht, Prinsengracht en de Kerkstraat, staan 46 Kaukasische Vleugelnootbomen te pronken. In de herfst nemen de bladeren vele prachtige aardetinten aan. Maak een wandeling over de grachten naar het Amstelveld.

 

Ook op en rond het weidse Museumplein staan veel verschillende bomensoorten, zoals platanen, die prachtig kleuren in dit jaargetijde. Fiets of wandel over het groene plein.

 

5. Het Twiske (Noordwesten): waterland en schapen

 


Steek het IJ over en fiets naar natuurgebied Het Twiske. Al snel ben je uit de drukte van de stad, en niet veel later sta je in de prachtige natuur van Het Twiske. De route gaat door Landsmeer. Het Twiske is een typisch Noord-Hollands veenplassengebied in de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. Het dankt zijn naam aan het gelijknamige riviertje. Midden in Het Twiske ligt de grote Stootersplas. Je ziet er strandjes, schapen en Schotse Hooglanders. Een fietsrondje om het gebied vanuit Amsterdam is ongeveer 37 kilometer.

 

6. Sloterplas (West): groen en water

 


De Sloterplas is de bekende, grote waterplas in Nieuw-West, uitgegraven tussen 1948 en 1956. Het zand werd gebruikt voor de bouw van de tuinsteden. Het is niet alleen een prachtige plas, maar ook een plek met veel rust en groen. Aan de plas ligt het Sloterpark. Het rondje Sloterplas is een route van 5,8 kilometer voor wandelaars, fietsers, skaters en joggers. Er is een gemarkeerd pad voor voetgangers en joggers en een eigen pad voor fietsers en skaters.

 

7. Langs de Amstel (Oost): molens en boerderijen

 


Al slingerend langs de Amstel gaat de weg langs boerenhoeven terwijl je uitkijkt op de sierlijke bochten van de rivier. Langs de weg staan oude molens. Zo dateert de Riekermolen van 1636 en molen De Zwaan van 1638. Aan de Amstelveense kant van de rivier ligt het 18e-eeuwse buiten Wester-Amstel. Een fietstocht langs de Amstel komt uit in Ouderkerk aan de Amstel, een prachtig dorp dat ouder is dan Amsterdam. Heen en terug (van Amsterdam CS naar Ouderkerk aan de Amstel) is het zo’n 26 kilometer fietsen.

 

8. De Bretten (West): stadswildernis en struinpaden

 


Landschapspark De Bretten is een groene wildernis waar Amsterdammers niet ver voor hoeven te reizen. Deze groene parel ligt in Sloterdijk West, tussen de Haarlemmerpoort en Halfweg. Het is de laatste stadswildernis die Amsterdam kent. In De Bretten kun je kilometers lang lopen of fietsen. Er komen bijzondere vogels en planten voor. Je kunt tussen de metershoge bramenstruiken nog bijna verdwalen langs het onverharde struinpad.

 

9. Diemerbos (Zuidoost): jonge bomen en oeroude stammen

 


Het Diemerbos is een heerlijk jong bos, grenzend aan Diemen en Zuidoost. Je waant je ver weg van de stad als je hier wandelt. De bomen werden in het begin van de jaren '90 aangeplant in een open polder met veel water. Bij de graafwerkzaamheden werden in de veengrond oeroude stammen gevonden. Wat bleek? Lang geleden was hier ook al bos. Een aantal van die gevonden stammen is naast de paden gelegd. Er zijn 4 wandelroutes uitgezet, van 3, 4, 5, en 9 kilometer.

 

10. Volgermeerpolder: vogels en vergezichten

 


De Volgermeerpolder ligt in het uiterste noorden van Amsterdam, tegen Broek in Waterland aan en is een prachtig natuur- en wandelgebied. Eens was deze polder van 100 hectare, die trouwens geen echte polder is, in gebruik als vuilnisbelt. Nu is het natuurgebied een bezoek meer dan waard. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet. Het gebied ligt hoger dan het omringende landschap. Een netwerk van dijkjes houdt het regenwater vast, dat helpt bij natuur- en veenontwikkeling. De dijkjes nodigen wandelaars uit door het gebied te zwerven en van de natuur en de vele vogels te genieten. De hoogste punten bieden prachtige vergezichten over Waterland.

 

 

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

04 december 2020

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

D Reizen

Center Parcs