Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography

020 Amsterdam Sport - Wat is de gemene deler van de grootste Nederlandse voetballers? Ze hebben de naam Ajax in het spelerspaspoort staan. De opleiding van de Amsterdamse club wordt geroemd. Jaar na jaar verschijnen nieuwe sterren in een Ajax tenue op het toneel. Eerst op de Toekomst en dan in de Amsterdam Arena. Ajax is de talentenfabriek voor Europa.

Ajax heeft er inmiddels blikken van opengetrokken: jonge koppies die plotseling hun opwachting maken in het Ajax shirt van het eerste elftal. Nadat ze op doordeweekse avonden het toegestroomde publiek op sportpark De Toekomst hebben vermaakt. Wie was daar opeens in een Europa Cup-wedstrijd bij AA Gent, zo’n twintig jaar geleden? Rafael van der Vaart. Een broekie nog in Ajax kleding.

Enkele jaren later ging zijn goal tegen Feyenoord in De Klassieker de wereld over. Ambitieus vervolgde hij na Amsterdam zijn carrière in andere landen: van de Bundesliga naar de Premier League en de Spaanse La Liga. Van der Vaart speelde even in het wit van De Koninklijke. Bij Real Madrid dus.  Die stad maakte kennis met vele andere Ajax-talenten. Clarence Seedorf’s scoorde een strakke boogbal vanaf de middenlijn in datzelfde hagelwitte shirt van Real Madrid. Op een toen nog steeds piepjonge leeftijd. Het product van de Ajax-opleiding deed wat velen andere debutanten bij Ajax ook deden: scoren bij zijn debuut. Op zijn achttiende liftte hij met tranen de Cup met de Grote Oren de lucht in.

Bij de Madrileense rivaal van Real, Atletico Madrid, werd Johnny Heitinga jarenlang op waarde geschat. Onbevreesd en leidend ging hij de strijd aan met ’s werelds beste spitsen. La Liga maakte kennis met een echte crossbal. Zijn kiem lag ook in Amsterdam. Heitinga doorliep de jeugdopleiding in een succesvolle generatie met Van der Vaart, Stekelenburg en Wesley Sneijder. De shirts van deze spelers waren destijds erg populair in de Ajax fanshop.

Bluf en geldingsdrang brachten de kleine Sneijder tot over de hele wereld. Meer dan tien jaar in het shirt van de Amsterdammers gingen vooraf aan een imposante internationale carrière. Hij was erbij toen Ronald Koeman zijn titel vierde in de hoofdstad. En hij leidde het Nederlands Elftal bijna persoonlijk naar de WK-finale in 2010. Tussendoor pakte hij vele prijzen bij zijn indrukwekkende rijtje clubs, met het winnen van de Champions League voor Inter Milaan als absolute hoogtepunt.

Een blik op de huidige elftalfoto van Ajax levert veelbelovende perspectieven op. Frenkie de Jong speelt zich in een tijdsbestek van nog geen jaar in de kijker bij alle grote clubs in Europa. Hij is nu al baas op het middenveld in het AFC Ajax thuisshirt. Met zijn aanvallende, technische spel brengt Ajax waar de club voor staat. De Jong is nu een vaste waarde voor Oranje en hij speelt voor prijzen in Amsterdam. Samen met generatiegenoot Matthijs de Ligt wil hij niet weg voor er titels gegrepen zijn. De Ligt is bezig aan zijn derde seizoen. Jong, sterk, vastberaden en een geboren leider. Als een verdediger met een schat aan internationale ervaring staat hij in de laatste lijn van zijn Ajax. Die positie staat hij alleen af voor een echte stap omhoog. De vraag is waar naartoe?

Zolang voetbal bestaat komen de grootste Nederlandse voetballers uit Amsterdam. Ajax is de naam.
Foto: https://it.wikipedia.org/wiki/Finale_della_UEFA_Champions_League_1995-1996#/media/File:AFC_Ajax_-_Finale_Champions_League_1995-96.jpg

Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle

Geen feed gevonden

Vitamines & Supplementen & Gewicht

D Reizen