Sport Gezondheid & Hobby
Typography

Foto: Maikel Thijssen

020 Amsterdam Sport Gezondheid  – Afgelopen zaterdag, 24 november, voltrok zich in Amsterdam-Zuid een bijzonder schouwspel: ruim 250 cowboys en cowgirls renden door het Vondelpark in het kader van de Movember Run (MoRun) Amsterdam. Tijdens deze zesde editie van het (hard)loopevenement werd net als voorgaande jaren geld ingezameld voor de Stichting Movember. Deze stichting zet zich in voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker en wil meer aandacht voor het hoge aantal zelfdodingen onder mannen. Het thema van de MoRun van dit jaar was ‘Wild West’.

Foto: Maikel Thijssen

020 Amsterdam Sport Gezondheid  – Afgelopen zaterdag, 24 november, voltrok zich in Amsterdam-Zuid een bijzonder schouwspel: ruim 250 cowboys en cowgirls renden door het Vondelpark in het kader van de Movember Run (MoRun) Amsterdam. Tijdens deze zesde editie van het (hard)loopevenement werd net als voorgaande jaren geld ingezameld voor de Stichting Movember. Deze stichting zet zich in voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker en wil meer aandacht voor het hoge aantal zelfdodingen onder mannen. Het thema van de MoRun van dit jaar was ‘Wild West’.

De argeloze bezoeker van het Vondelpark moet zaterdag vreemd hebben opgekeken. Overal kwamen rennende cowboys, sheriffs en outlaws voorbij, al dan niet voorzien van een puike (plak)snor. Bij nadere inspectie bleken zij onderdeel van de Movember Run Amsterdam, een ludiek evenement met een serieuze boodschap: mannen sterven te vroeg en daar moeten we met zijn allen iets aan doen. Daarom was dit jaar, passend bij het Wild West-thema, het motto van de run ‘Wanted Alive’.

Voorafgaand aan de run werd een eerbetoon gegeven aan Jan Mokkenstorm, oprichter van 113 Zelfmoordpreventie. Vorig jaar was hij nauw betrokken bij de Movember Run, maar onlangs werd bekend dat Jan helaas ongeneeslijk ziek is. Daarom werd door de organisatie besloten om dit jaar het startnummer 113 niet te vergeven aan een van de renners, maar om het op te dragen aan Mokkenstorm.

Bereken je premie - ZorgDirect 

Eind november wordt bekend hoeveel geld er precies met de Movember Run is opgehaald. De netto-opbrengst wordt overgemaakt aan de Stichting Movember. De winnaar bij de mannen was dit jaar Maarten Soen, bij de vrouwen ging Nadine Duursma er met de eerste plek vandoor. Deze cowboy en cowgirl wonnen hiermee het “NK Hardlopen met Snor”. Ook waren er zoals elk jaar meer ludieke prijzen, zoals voor beste snor en beste outfit. Bijzonder is dat er sinds enkele jaren een ware derby plaatsvindt tussen hoofdsponsoren Optiver en IMC. Deze bedrijven dagen elkaar uit en de verliezer moet zijn donatie verdubbelen. Het was ook dit jaar weer een spannende strijd, waarbij Optiver als winnaar uit de bus kwam.

Hoe kijken de initiatiefnemers van de MoRun, Hendrik Nuyens en Bertram Welink, terug op deze, alweer zesde, editie van het event? “Ieder jaar staan we weer versteld van het enthousiasme en de betrokkenheid van de deelnemers. Nu al zijn we benaderd door deelnemers die zich graag willen aanmelden voor de volgende editie!”

Doelen en wensen voor de Movember Run van volgend jaar hebben de initiatiefnemers ook al: “Sinds dit jaar hebben we een groep van vrijwilligers die zich inzet voor de Movember Run. Onze ambitie is om met deze groep verder te gaan en samen met Movember meerdere momenten in het jaar te vinden om aandacht te vragen voor de gezondheid van mannen en zo hun levensstijl en levensduur te verbeteren. De gezondheid van de man moet immers het hele jaar prioriteit hebben, niet alleen in november. Daar gaan we voor.”

De Movember Run Amsterdam werd dit jaar mede mogelijk gemaakt door Gold Sponsors Optiver, IMC en Lightspeed.

Achtergrond Movember

Movember werd in 2003 in Australië opgericht om geld in te zamelen voor prostaat- en teelbalkankeronderzoek. Via de VS en het Verenigd Koninkrijk bereikte de stichting ook Nederland, waar nu duizenden mannen in de maand november hun Movembersnor laten staan. Zij zamelen hiermee geld in, dat vervolgens door Movember aan onderzoek wordt gedoneerd. Fondsen die worden opgehaald in Nederland worden ook uitgegeven in Nederland.  70% van de ingezamelde gelden wordt besteed aan KWF-Movember onderzoeksprojecten naar teelbal- en prostaatkanker.

Naast prostaat- en teelbalkankeronderzoek besteedt Movember steeds meer aandacht aan de mentale gezondheid van de man. Volgens Movember krijgt één op de acht mannen in hun leven te maken met prostaatkanker, komt teelbalkanker vaker voor bij mannen tussen de 18 en 40 dan bij andere leeftijdscategorieën en is wereldwijd 75% van de slachtoffers van zelfdoding man.

020 Schiphol Duurzaamheid - Schiphol heeft in Hongkong een verklaring ondertekend ter bestrijding van illegale handel in beschermde dier- en plantensoorten. Meer dan honderd partijen uit de transportsector ondertekenden The Buckingham Palace verklaring, waarmee zij zich committeren aan een zero-tolerance-beleid. Schiphol is een van de eerste luchthavens ter wereld die zich aansluit bij deze aanpak van illegale handel.

Lees meer...

020 Schiphol Economie - De uitbreiding van de P3 Lang Parkeren parkeergarage op Schiphol is gisteren opgeleverd. Hierdoor stijgt het aantal overdekte parkeerplekken van 2.650 naar meer dan 5.000. Duurzaamheid heeft een belangrijke rol gespeeld bij de aanbouw. Op het dak worden - in samenwerking met Eneco - 6.000 zonnepanelen geplaatst.

Lees meer...

Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing @ Epicenter Amsterdam 

020 Amsterdam Economie Duurzaamheid - Op donderdag 24 januari 2019 trakteerde Epicenter Amsterdam, the house of digital innovation, haar gasten op een toekomstgericht food tech event. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwste technologieën om 'plantaardig vlees' te produceren, 3D-food printing, krekelburgers, algae caviaar en baanbrekende sprekers.

Lees meer...

Spannende Stroom, de nieuwe demonstratie over elektriciteit in NEMO Science Museum. Foto: DigiDaan.

Lees meer...

Publiek en wetenschappers in gesprek tijdens NEMO Kennislink Live. Foto: DigiDaan.

020 Amsterdam Maatschappij - Op Nederlandse paspoorten staat niet meer of je man of vrouw bent, toiletten zijn genderneutraal en in de trein worden we aangesproken als 'beste reizigers'. Welke verwachtingen heeft onze cultuur tegenwoordig van mannen en vrouwen?

Lees meer...

020 Amstelveen Politiek - De plannen voor een Pathé bioscoop in Amstelveen zijn gereed. Op dinsdag 26 maart 2019 stemde het college van B en W in met de ontwerp Startnotitie Bioscoop Stadsplein. Hiermee is het document vrijgegeven voor participatie. De bioscoop krijgt zeven zalen en een ingang aan het Stadsplein. Het gebouw komt aan de achterzijde van de cultuurstrip naast het busstation.

Lees meer...

020Amsterdam Cultuur - In het Compagnietheater in Amsterdam speelt een ensemble van het Nederlands Kamerorkest o.l.v. dirigent Stef Collignon samen met acteur Frans van Deursen de satirische muziektheatervoorstelling Peter R. de Wolf, een klassiek gevalletje misdaadjournalistiek. De voorstelling, die plaatsvindt op dinsdag 18 en woensdag 19 juni a.s.  is gebaseerd op Peter en de Wolf van Prokofjev. 

Lees meer...

020Amsterdam Maatschappij - WeMakeThe.City nodigt iedereen uit om steden meer leefbaar, veilig, rechtvaardig, duurzaam, bereikbaar en inclusief te maken. Een week lang (17 – 23 juni a.s.) staat de hele Metropoolregio Amsterdam in het teken van urgente stedelijke vraagstukken én oplossingen.

Lees meer...

Nieuw werk Robin de Raaff in wereldpremière 

Lees meer...

Foto: Marc de Haan

020 Amsterdam Gezondheid - De Nederlandse autoriteit op het gebied van puberhersenen Eveline Crone, tevens winnaar van de prestigieuze Spinozapremie en auteur van onder meer ‘Het puberende brein’, geeft op maandag 6 mei in Paradiso Noord een lezing in het Engels over de ontwikkeling van het tienerbrein in het huidige informatietijdperk.

Lees meer...

020 Amsterdam Gezondheid - Dit jaar zetten de Lions zich in voor onderzoek naar kinderkanker. In het actieweekend op 12, 13 en 14 april werven Lions in heel Nederland fondsen voor onderzoek naar kinderkanker, onder andere door nagels te lakken. Het opgehaalde geld wordt geschonken aan Stichting Semmy en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Lees meer...

020 Amsterdam Sport - Wat is de gemene deler van de grootste Nederlandse voetballers? Ze hebben de naam Ajax in het spelerspaspoort staan. De opleiding van de Amsterdamse club wordt geroemd. Jaar na jaar verschijnen nieuwe sterren in een Ajax tenue op het toneel. Eerst op de Toekomst en dan in de Amsterdam Arena. Ajax is de talentenfabriek voor Europa.

Lees meer...

Instagrammers van IGersAmsterdam delen expertise in en op Havengebouw

020 Amsterdam - Op 18 juni organiseren het Rode Kruis Amsterdam en IGersAmsterdam de Masterclasses ‘Succesvol Instagrammen voor start-ups’ en ‘Do’s en don’ts voor startende fotografen op Instagram’.

Lees meer...

020 Amsterdam Sport Goed Doel - Vanuit het Rode Kruis worden in Amsterdam twee acties georganiseerd om geld op te halen voor 3FM Serious Request.

Lees meer...

111 kind/volwassene teams en sportambassadeurs aan de start eerste editie

020 Sport Ouderkerk aan de Amstel –Afgelopen zaterdag stonden er 111  teams aan de start van de allereerste Spierathlon aan de Ouderkerkerplas, georganiseerd door Spieren voor Spieren. Aan de start verschenen ook diverse topsport ambassadeurs van de Stichting.

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Amsterdam

Parool: Amsterdam

Actueel nieuws, speciale aandacht voor cultuur, culinair en Amsterdam.

Merchandise NL Magazine

Vitamines & Supplementen & Gewicht (2)

Reizen & Vakanties (2)