Politiek & Maatschappij
Typography

020 Amsterdam Maatschappij - Aanstaande donderdag staat het Internationaal Theater Amsterdam voor de 10e keer volledig in het teken van TEDxAmsterdam. Met als overkoepelend thema ‘The Big X’ staan er 10 sprekers op het podium die inspirerende talks geven over de maatschappij, duurzaamheid, het klimaat en kunst & cultuur. Bekende en minder bekende namen, allen met een prachtig verhaal over hun kijk op de toekomst van Amsterdam, de wereld én het grote onbekende.

020 Amsterdam Maatschappij - Aanstaande donderdag staat het Internationaal Theater Amsterdam voor de 10e keer volledig in het teken van TEDxAmsterdam. Met als overkoepelend thema ‘The Big X’ staan er 10 sprekers op het podium die inspirerende talks geven over de maatschappij, duurzaamheid, het klimaat en kunst & cultuur. Bekende en minder bekende namen, allen met een prachtig verhaal over hun kijk op de toekomst van Amsterdam, de wereld én het grote onbekende.

Inspiratie van alle generaties

Naast de sprekers op het hoofdpodium, is er de BigXBrainstorm waarin wordt nagedacht over verschillende onderwerpen onder leiding van uiteenlopende mensen. Ook pitchen de vijf genomineerden van de TEDxAmsterdam Awards hun ideas worth doing. Jim Stolze -de man die TEDxAmsterdam 10 jaar geleden voor het eerst organiseerde-, Marian Spier, Pep Rosenfeld, Marc de Hond en Monique van Dusseldorp hosten tussen de plenaire momenten speciale talkshows. Hier spreken zij o.a Simon Anholt, Duncan Stutterheim, Tinkebell, Mandy Smith en Bas van Abel. Een andere highlight is de presentatie van 10-jarige kinderen van drie Amsterdamse basisscholen die als de toekomstige generatie van Amsterdam tijdens de openingsact vertellen over hun stad van de toekomst. TEDxAmsterdam partner Tata Consultancy Services (TCS) demonstreert tijdens het event haar nieuwe innovatie ‘Digital Skin’ dat als alternatief voor dierproeven en kostbare klinische tests dient.

 

Het volledige programma is bekend en vind je in de bijlage.

De tien sprekers zijn:

De Amsterdamse visuele poëet Laser 3.14 staat volledig geanonimiseerd met schmink en een capuchon op het podium. In zijn TEDx talk staan de vele stemmen van de stad centraal en gaat hij in op hoe belangrijk het is dat al deze stemmen gehoord worden.

Debbie Reber; ouderschapsactivist en oprichter van TiLT Parenting. Ze focust zich op neurologisch atypische kinderen, met bijvoorbeeld autisme, ADHD of dyslexie. Aanstaande donderdag zoomt ze in op de schade die het doet aan de maatschappij van de toekomst om te zeggen dat deze kinderen beter gemaakt moeten worden.  

Prof. dr. ir. Arjan van Timmeren focust zich in zijn TEDx talk op het dagelijks toepasbaar en schaalbaar maken van circulaire economie.

Jorge Mañes Rubio is een conceptuele, sociohistorische kunstenaar die elementen uit de realiteit en geschiedenis in zijn werk combineert met wat we niet kunnen zien, zijn vergeten of misschien nog ooit zal gebeuren. Donderdag vertelt hij over het bewonen en koloniseren van hemellichamen zoals planeten en de maan en welke kansen dit voor de mensheid zal bieden.  

Henk Blanken schrijft als auteur en journalist over Parkinson en de betekenis daarvan op zijn leven. Donderdag gaat hij in op de dilemma’s rondom dementie en euthanasie; met name op de onvrijheid die met de huidige Nederlandse wetgeving rondom euthanasie samengaat.

Toufic ‘Tey’ El-Rjula heeft geen geboortecertificaat en nadat hij al 6 jaar in Nederland woonde, moest hij in 2014 naar een vluchtelingenkamp verhuizen nadat zijn werkvisum verviel. Met zijn bedrijven Tykn en Zinc (Zero INvisible Children) heeft hij als doel op de papiergedreven identiteitsproblemen de wereld uit te helpen. Op TEDxAmsterdam vertelt hij zijn persoonlijke verhaal om het belang van een geboorteregister gebouwd op blockchain duidelijk te maken.  

Inger Leemans is Professor van Cultural History aan VU Amsterdam. Zij vindt dat we veel meer kunnen leren van het verleden, om ons niet steeds opnieuw te laten verrassen door bijvoorbeeld een financiële crisis. In haar TEDx talk legt ze uit waarom we de financiële wereld niet meer begrijpen en prikkelt ze samen met aroma jockey Jorg alle zintuigen van het publiek.

Zohra Moosa is Executive Director bij Mama Cash, het oudste internationale vrouwenfonds ter wereld. Mama Cash is gevestigd in Amsterdam en helpt op verschillende manieren groepen die zich richten op mensenrechten en sociale rechtvaardigheid geleid door vrouwen, meiden, transseksuelen en interseksuelen.

Felipe Villela is medeoprichter van reNature en heeft met deze stichting als doel om 1 miljoen hectare gedegradeerd land wereldwijd te herstellen via regeneratieve boslandbouwwerkzaamheden. Donderdag vertelt hij over de intelligentie van het designproces van de natuur en hoe we dit toepasbaar kunnen maken binnen bedrijven om de wereld positief te beïnvloeden én winst te maken. 

Prof. Heleen de Coninck houdt zich bezig met innovatie en duurzaamheid, en met name de impact en het probleem van klimaatverandering.

Kaartverkoop

De laatste kaarten zijn online verkrijgbaar op TEDx.Amsterdam.

020 Schiphol Duurzaamheid - Schiphol heeft in Hongkong een verklaring ondertekend ter bestrijding van illegale handel in beschermde dier- en plantensoorten. Meer dan honderd partijen uit de transportsector ondertekenden The Buckingham Palace verklaring, waarmee zij zich committeren aan een zero-tolerance-beleid. Schiphol is een van de eerste luchthavens ter wereld die zich aansluit bij deze aanpak van illegale handel.

Lees meer...

020 Schiphol Economie - De uitbreiding van de P3 Lang Parkeren parkeergarage op Schiphol is gisteren opgeleverd. Hierdoor stijgt het aantal overdekte parkeerplekken van 2.650 naar meer dan 5.000. Duurzaamheid heeft een belangrijke rol gespeeld bij de aanbouw. Op het dak worden - in samenwerking met Eneco - 6.000 zonnepanelen geplaatst.

Lees meer...

Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing @ Epicenter Amsterdam 

020 Amsterdam Economie Duurzaamheid - Op donderdag 24 januari 2019 trakteerde Epicenter Amsterdam, the house of digital innovation, haar gasten op een toekomstgericht food tech event. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwste technologieën om 'plantaardig vlees' te produceren, 3D-food printing, krekelburgers, algae caviaar en baanbrekende sprekers.

Lees meer...

Spannende Stroom, de nieuwe demonstratie over elektriciteit in NEMO Science Museum. Foto: DigiDaan.

Lees meer...

Publiek en wetenschappers in gesprek tijdens NEMO Kennislink Live. Foto: DigiDaan.

020 Amsterdam Maatschappij - Op Nederlandse paspoorten staat niet meer of je man of vrouw bent, toiletten zijn genderneutraal en in de trein worden we aangesproken als 'beste reizigers'. Welke verwachtingen heeft onze cultuur tegenwoordig van mannen en vrouwen?

Lees meer...

020 Amstelveen Politiek - De plannen voor een Pathé bioscoop in Amstelveen zijn gereed. Op dinsdag 26 maart 2019 stemde het college van B en W in met de ontwerp Startnotitie Bioscoop Stadsplein. Hiermee is het document vrijgegeven voor participatie. De bioscoop krijgt zeven zalen en een ingang aan het Stadsplein. Het gebouw komt aan de achterzijde van de cultuurstrip naast het busstation.

Lees meer...

020Amsterdam Cultuur - In het Compagnietheater in Amsterdam speelt een ensemble van het Nederlands Kamerorkest o.l.v. dirigent Stef Collignon samen met acteur Frans van Deursen de satirische muziektheatervoorstelling Peter R. de Wolf, een klassiek gevalletje misdaadjournalistiek. De voorstelling, die plaatsvindt op dinsdag 18 en woensdag 19 juni a.s.  is gebaseerd op Peter en de Wolf van Prokofjev. 

Lees meer...

020Amsterdam Maatschappij - WeMakeThe.City nodigt iedereen uit om steden meer leefbaar, veilig, rechtvaardig, duurzaam, bereikbaar en inclusief te maken. Een week lang (17 – 23 juni a.s.) staat de hele Metropoolregio Amsterdam in het teken van urgente stedelijke vraagstukken én oplossingen.

Lees meer...

Nieuw werk Robin de Raaff in wereldpremière 

Lees meer...

Foto: Marc de Haan

020 Amsterdam Gezondheid - De Nederlandse autoriteit op het gebied van puberhersenen Eveline Crone, tevens winnaar van de prestigieuze Spinozapremie en auteur van onder meer ‘Het puberende brein’, geeft op maandag 6 mei in Paradiso Noord een lezing in het Engels over de ontwikkeling van het tienerbrein in het huidige informatietijdperk.

Lees meer...

020 Amsterdam Gezondheid - Dit jaar zetten de Lions zich in voor onderzoek naar kinderkanker. In het actieweekend op 12, 13 en 14 april werven Lions in heel Nederland fondsen voor onderzoek naar kinderkanker, onder andere door nagels te lakken. Het opgehaalde geld wordt geschonken aan Stichting Semmy en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Lees meer...

020 Amsterdam Sport - Wat is de gemene deler van de grootste Nederlandse voetballers? Ze hebben de naam Ajax in het spelerspaspoort staan. De opleiding van de Amsterdamse club wordt geroemd. Jaar na jaar verschijnen nieuwe sterren in een Ajax tenue op het toneel. Eerst op de Toekomst en dan in de Amsterdam Arena. Ajax is de talentenfabriek voor Europa.

Lees meer...

Instagrammers van IGersAmsterdam delen expertise in en op Havengebouw

020 Amsterdam - Op 18 juni organiseren het Rode Kruis Amsterdam en IGersAmsterdam de Masterclasses ‘Succesvol Instagrammen voor start-ups’ en ‘Do’s en don’ts voor startende fotografen op Instagram’.

Lees meer...

020 Amsterdam Sport Goed Doel - Vanuit het Rode Kruis worden in Amsterdam twee acties georganiseerd om geld op te halen voor 3FM Serious Request.

Lees meer...

111 kind/volwassene teams en sportambassadeurs aan de start eerste editie

020 Sport Ouderkerk aan de Amstel –Afgelopen zaterdag stonden er 111  teams aan de start van de allereerste Spierathlon aan de Ouderkerkerplas, georganiseerd door Spieren voor Spieren. Aan de start verschenen ook diverse topsport ambassadeurs van de Stichting.

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Amsterdam

Parool: Amsterdam

Actueel nieuws, speciale aandacht voor cultuur, culinair en Amsterdam.

Merchandise NL Magazine

Vitamines & Supplementen & Gewicht (2)

Reizen & Vakanties (2)