Politiek & Maatschappij
Typography

De beste individuele debater kwam van het Vossius Gymnasium uit Amsterdam

Foto: Wineke Onstwedder

020 Amsterdam Maatschappij - Vrijdag 30 november kwamen de laatste 40 scholen in actie op voorronde 3 van het NK Debatteren voor Scholieren op gastschool het Mendelcollege in Haarlem. De beste individuele debater kwam van het Vossius Gymnasium uit Amsterdam dat tevens als team de 1e plek behaalde. De scholierdebaters deden het fantastisch en zijn naar de grande finale op 26 januari op de Universiteit Utrecht. De debaters zijn nu een stapje dichterbij om met hun school dé debatkampioen van Nederland te worden. Het Caland Lyceum uit Amsterdam greep net naast een finaleplekje en werd 13e.

 

Over het kampioenschap
Het NK Debatteren voor Scholieren wordt al sinds 1998 georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, een organisatie die speelse debatactiviteiten voor scholen ontwikkelt die ervoor zorgen dat leerlingen nieuwsgierig blijven, overtuigender durven spreken en zorgvuldiger leren luisteren. Naast landelijke kampioenschappen verzorgt de stichting ook nascholing aan docenten, geven zij debattrainingen in de klas en ontwikkelen zij lesmateriaal.

Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de Adessium Foundation, het D/M Fonds voor goed spreken, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Gastlocatie dit jaar is het Mendelcollege in Haarlem. Het Mendelcollege is een uitgesproken debatschool en verdedigt dit jaar de titel op het NK.

 

Stellingen
De scholieren bereiden de debatstellingen vooraf voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling om de scholieren nog meer uit te dagen.

De leerlingen debatteren dit jaar onder andere over de volgende voorbereide stellingen:

§  Nederland heeft de verantwoordelijkheid om gelijke rechten voor LHBTI’s in andere landen te bevorderen

§  Alcoholproducten moeten twee keer zo duur worden

§  Iedereen wordt tot zijn 25e verplicht om te stemmen bij alle verkiezingen

§  Het zou goed zijn als Nederlandse modellen hooguit 5 kilogram afwijken van het gemiddelde gewicht van hun geslacht*

 

*improvisatiestelling

 

Succesformule
Het is het 21e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Het is uitgegroeid tot de grootste parlementaire debatcompetitie voor leerlingen in Nederland. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. De eerste twee voorrondes vonden plaats op het Gymnasium Camphusianum, de derde voorronde werd gehouden op 30 november op het Mendelcollege in Haarlem. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op de Universiteit Utrecht op zaterdag 26 januari 2019. Ook worden na afloop van de drie voorrondes twee wildcards uitgedeeld aan scholen die nét naast een finaleplek grepen: in totaal gaan er 32 scholen door naar de grande finale.

 

Politiek & Maatschappij

Geen feed gevonden

One.com