Economie & Duurzaamheid
Typography

Foto door KirkandMimi, rechten voorbehouden PIXABAY

020 Amsterdam Duurzaamheid - Amsterdam staat nooit stil. De gemeente gaat volop voor vernieuwing. Vijfentwintig jaar geleden al werd De Digitale Stad gelanceerd. Amsterdam was hiermee de eerste Nederlandse gemeente die online ging, een ware revolutie en ver zijn tijd vooruit.

Foto door KirkandMimi, rechten voorbehouden PIXABAY

020 Amsterdam Duurzaamheid - Amsterdam staat nooit stil. De gemeente gaat volop voor vernieuwing. Vijfentwintig jaar geleden al werd De Digitale Stad gelanceerd. Amsterdam was hiermee de eerste Nederlandse gemeente die online ging, een ware revolutie en ver zijn tijd vooruit.

Veel is in die tijd veranderd; ondertussen is 94 procent van de Amsterdammers online en staan we voor nieuwe, grote uitdagingen – dit keer wat betreft mobiliteit en milieu. Opnieuw trekt Amsterdam het voortouw in Nederland, namelijk in haar mobilteitsbeleid, bijvoorbeeld met de Agenda Autodelen. Amsterdam wordt autoluwer en is bovendien de Nederlandse koploper in het autodelen met nu al ruim 7000 deelauto’s. Wethouder Dijksma ondersteunt dit vanuit de bredere ambitie om van Amsterdam tegen 2025 een uitstootvrije stad te maken en wil dit systeem daarom steeds verder stimuleren.

Veranderingen in het autodelen

De Agenda Autodelen is een belangerijk onderdeel van het duurzame beleid van het college van B&W. Klassiek gezien denken we bij deelauto’s aan auto’s die teruggebracht moeten worden naar een standplaats. Echter, daar heeft Amsterdam met commerciële partners zoals Renault en Car2Go, die nu volop gaan voor standplaatsvrije auto’s, zo langzamerhand verandering in gebracht. Het blijkt immers dat de consument dan kortere tijd parkeert én langere tijd rijdt met dezelfde wagen – een stuk efficiënter dus. Daarnaast richt de wethouder zich op elektrische en volledig uitstootvrije auto’s, zoals onder andere aangeboden door Greenwheels.

Alleen maar positieve signalen?

De stad heeft naast de Agenda Autodelen, ook de Agenda Amsterdam Autoluw. Centraal staat in Amsterdam dus: minder auto, meer groene ruimte en meer plaats voor voetgangers, fietsers en spelende kinderen. Het is echter niet voor iedereen rozegeur en maneschijn. Amsterdam schaft dit jaar al 1000 parkeerplaatsen af en tegen 2025 zouden dit er maar liefst 10.000 kunnen worden. Daarnaast gaat vanaf april het parkeertarief in het centrum met de helft omhoog. Er is dus ook genoeg kritiek; zo hekelt de directeur van Detailhandel Nederland, Dolf Kloosterziel, het beleid. Hij vreest naar eigen zeggen dat Amsterdam als natuurgebied wordt behandeld in plaats van een stad. Het kan dan ook best lastig zijn voor bijvoorbeeld leveranciers om zich een weg te banen door een steeds autoluwere stad. Er zijn echter verschillende aanbieders van technische oplossingen om logistieke bedrijven te helpen hier efficiënt op in te spelen. Na installatie van gps-toestellen in de voertuigen, kunnen niet enkel hindernissen vermeden worden, maar kunnen ondernemers ook gemakkelijk via een app het verbruik, de afgelegde kilometers, de locatie en de staat van het voertuig in realtime volgen. Zo kunnen leveranciers en andere logistieke bedrijven eveneens minder gaan verbruiken en meewerken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Ondersteuning vanuit de stad

Bovendien, zoals we eerder gemeld hebben, ondersteunt de stad de lokale detailhandelaar door middel van BIJONS.Amsterdam, een website die detailhandelaars in Amsterdam in kaart brengt en mensen aanzet om lokaal te shoppen. Het stadsbestuur luistert trouwens ook naar de burger! Wil je zelf inspraak, woon dan op 6 februari de kick-off bij van de burgergesprekken omtrent de Agenda Autoluw.

020 Schiphol Duurzaamheid - Schiphol heeft in Hongkong een verklaring ondertekend ter bestrijding van illegale handel in beschermde dier- en plantensoorten. Meer dan honderd partijen uit de transportsector ondertekenden The Buckingham Palace verklaring, waarmee zij zich committeren aan een zero-tolerance-beleid. Schiphol is een van de eerste luchthavens ter wereld die zich aansluit bij deze aanpak van illegale handel.

Lees meer...

020 Schiphol Economie - De uitbreiding van de P3 Lang Parkeren parkeergarage op Schiphol is gisteren opgeleverd. Hierdoor stijgt het aantal overdekte parkeerplekken van 2.650 naar meer dan 5.000. Duurzaamheid heeft een belangrijke rol gespeeld bij de aanbouw. Op het dak worden - in samenwerking met Eneco - 6.000 zonnepanelen geplaatst.

Lees meer...

Food Tech Event met krekels, algae en 3D-food printing @ Epicenter Amsterdam 

020 Amsterdam Economie Duurzaamheid - Op donderdag 24 januari 2019 trakteerde Epicenter Amsterdam, the house of digital innovation, haar gasten op een toekomstgericht food tech event. Bezoekers kregen een voorproefje van de nieuwste technologieën om 'plantaardig vlees' te produceren, 3D-food printing, krekelburgers, algae caviaar en baanbrekende sprekers.

Lees meer...

Publiek en wetenschappers in gesprek tijdens NEMO Kennislink Live. Foto: DigiDaan.

020 Amsterdam Maatschappij - Op Nederlandse paspoorten staat niet meer of je man of vrouw bent, toiletten zijn genderneutraal en in de trein worden we aangesproken als 'beste reizigers'. Welke verwachtingen heeft onze cultuur tegenwoordig van mannen en vrouwen?

Lees meer...

020 Amstelveen Politiek - De plannen voor een Pathé bioscoop in Amstelveen zijn gereed. Op dinsdag 26 maart 2019 stemde het college van B en W in met de ontwerp Startnotitie Bioscoop Stadsplein. Hiermee is het document vrijgegeven voor participatie. De bioscoop krijgt zeven zalen en een ingang aan het Stadsplein. Het gebouw komt aan de achterzijde van de cultuurstrip naast het busstation.

Lees meer...

020 Amsterdam Politiek - Amsterdam is een prachtige stad. Daar zijn de meeste mensen het wel over eens. En dat merken we aan de miljoenen bezoekers die naar onze stad komen. Het worden er ieder jaar meer. Zij zijn natuurlijk welkom, maar Amsterdam moet ook schoon en leefbaar blijven. En dat kost geld. Het stadsbestuur wil dat bezoekers € 105 miljoen per jaar meer gaan bijdragen. Maar hoe?

Lees meer...

Nieuwe vestiging krijgt groot terras, friterie en eetcafé gerund door topsporter

020 Amsterdam Uitgaan - Momenteel wordt er hard gebouwd aan de nieuwe vestiging van Par Hasard in het charmante hoekpand in de Amsterdamse Schinkelbuurt. Par Hasard Hoofddorpplein krijgt een groot zonnig terras, een friterie met een eigen entree en een sfeervol eetcafé. Aan franchise-ondernemer Vincent Weijl de eer om deze zaak nog voor de zomer te openen.

Lees meer...

020 Amsterdam Cultuur - Soulzanger Leon Bridges komt voor twee concerten naar Paradiso op woensdag 29 mei. De dag voor Hemelvaartsdag geeft de Amerikaan een avond- en nachtconcert in het Amsterdamse poppodium. Afgelopen maand nam Bridges nog een Grammy in ontvangst voor zijn single ‘Bet Ain't Worth the Hand’. Tickets zijn te koop via de website van Paradiso vanaf vrijdag 29 maart om 10:00 uur.

Lees meer...

020 Amsterdam Cultuur - Op zondag 31 maart 2019 sluiten we de Boekenweek af met een dagfestival vol film & poëzie: Granate Festival. Het middagprogramma van dit festival is de voorstelling Reading Gilgamesh, die dit jaar voor het laatst wordt georganiseerd.

Lees meer...

Foto: Marc de Haan

020 Amsterdam Gezondheid - De Nederlandse autoriteit op het gebied van puberhersenen Eveline Crone, tevens winnaar van de prestigieuze Spinozapremie en auteur van onder meer ‘Het puberende brein’, geeft op maandag 6 mei in Paradiso Noord een lezing in het Engels over de ontwikkeling van het tienerbrein in het huidige informatietijdperk.

Lees meer...

020 Amsterdam Gezondheid - Dit jaar zetten de Lions zich in voor onderzoek naar kinderkanker. In het actieweekend op 12, 13 en 14 april werven Lions in heel Nederland fondsen voor onderzoek naar kinderkanker, onder andere door nagels te lakken. Het opgehaalde geld wordt geschonken aan Stichting Semmy en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie.

Lees meer...

020 Amsterdam Sport - Wat is de gemene deler van de grootste Nederlandse voetballers? Ze hebben de naam Ajax in het spelerspaspoort staan. De opleiding van de Amsterdamse club wordt geroemd. Jaar na jaar verschijnen nieuwe sterren in een Ajax tenue op het toneel. Eerst op de Toekomst en dan in de Amsterdam Arena. Ajax is de talentenfabriek voor Europa.

Lees meer...

Instagrammers van IGersAmsterdam delen expertise in en op Havengebouw

020 Amsterdam - Op 18 juni organiseren het Rode Kruis Amsterdam en IGersAmsterdam de Masterclasses ‘Succesvol Instagrammen voor start-ups’ en ‘Do’s en don’ts voor startende fotografen op Instagram’.

Lees meer...

020 Amsterdam Sport Goed Doel - Vanuit het Rode Kruis worden in Amsterdam twee acties georganiseerd om geld op te halen voor 3FM Serious Request.

Lees meer...

111 kind/volwassene teams en sportambassadeurs aan de start eerste editie

020 Sport Ouderkerk aan de Amstel –Afgelopen zaterdag stonden er 111  teams aan de start van de allereerste Spierathlon aan de Ouderkerkerplas, georganiseerd door Spieren voor Spieren. Aan de start verschenen ook diverse topsport ambassadeurs van de Stichting.

Lees meer...

Nieuwsoverzicht Amsterdam

PAROOL:Amsterdam

Actueel nieuws, speciale aandacht voor cultuur, culinair en Amsterdam.

Merchandise NL Magazine

Vitamines & Supplementen & Gewicht (2)

Reizen & Vakanties (2)