Cultuur & Uitgaan
Typography

Zondag 30 juli om 20.15 uur op NPO 2

Foto: © Merlijn Doomernik

020 Amsterdam Cultuur - De tweede Zomergast die Janine Abbring dit seizoen ontvangt is de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Hij deelt onder andere fragmenten uit de film Mississippi Burning en beelden van Ajax-speler Abdelhak Nouri.

Fragmenten

Eberhard van der Laan koos onder andere een scène uit een portret van Jan Schaefer, opgeleid tot banketbakker en later geliefd politicus voor de PvdA in de Tweede Kamer, het kabinet Den Uyl en in het stadsbestuur van Amsterdam.

Daarnaast laat hij fragmenten zien uit de indrukwekkende speelfilm Mississippi Burning. De film, met acteurs Gene Hackman en Willem Dafoe, gaat over de moord op drie mensenrechtenactivisten in de Amerikaanse staat Mississippi in 1964.   

Van der Laan koos ook beelden uit de documentaire De Stakende Stad over de Februaristraking in 1941 en van Ajax-voetballer Abdelhak Nouri die nog geen jaar geleden debuteerde in het eerste elftal van Ajax en begin deze maand blijvende hersenschade opliep na acuut hartfalen tijdens een oefenwedstrijd. 

Eberhard van der Laan (Leiden, 1955) was van 2008 tot 2010 Minister van Wonen, Wijken en Integratie en is sinds juli 2010 burgemeester van Amsterdam. Hij staat bekend om zijn empathische maar ook doortastende optreden, zoals duidelijk werd bij de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M., zijn aanpak van jonge veelplegers met de Top 600 of recentelijk de besluitvorming rond de herdoping van de Amsterdam Arena tot Johan Cruijff Arena.

Met zijn toespraak tijdens de nationale herdenking op 4 mei dit jaar raakte hij niet alleen Amsterdammers. Zijn woorden over de waarde van vrede, verdraagzaamheid en de verworvenheden van de rechtsstaat maakten indruk op velen. Dat gebeurde ook drie maanden eerder, toen Van der Laan in een brief aan de inwoners van Amsterdam vertelde dat bij hem uitgezaaide longkanker was geconstateerd, maar dat hij toch graag 'nog een poosje uw burgemeester zou zijn'.

Van der Laan over Zomergasten: ‘Ik ben blij met de uitnodiging. Het is een aanleiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarvan zijn bijgebleven.’

Over Eberhard van der Laan 

Van der Laan groeide op in een gezin met vijf kinderen in Rijnsburg, waar zijn vader huisarts en gemeenteraadslid voor de christelijke Anti-Revolutionaire Partij was. Zijn moeder studeerde theologie en zette zich in voor een meer ruimdenkende gereformeerde kerk. Beide ouders waren actief in het verzet. In de voetsporen van zijn vader studeerde Van der Laan een klein jaar Medicijnen in Brussel, maar stapte toen over naar een studie Rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als student gaf hij gratis juridisch advies aan huurders van de Mercatorbuurt in Amsterdam-West, waar hij zelf ook 25 jaar heeft gewoond. Begin jaren 80 werd hij politiek assistent van wethouder Jan Schaefer, en van 1990 tot 1998 was hij lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor de Partij van de Arbeid, vanaf 1993 als fractievoorzitter.Over Eberhard van der Laan 

Naast zijn sociale inzet voor misstanden op de woningmarkt en in de lokale en landelijke politiek heeft Van der Laan ook altijd een ondernemershart gehad: tijdens zijn studie werkte hij als bloemenverkoper en vrachtwagenchauffeur, en na het behalen van zijn doctoraal Nederlands Recht in 1983 begon hij als advocaat, aanvankelijk bij Van Doorne-Sjollema Advocaten en Trenité Van Doorne (1984-1992), vervolgens als partner, mede-oprichter en naamgever (met Marian Kennedy) van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan (1992-2008). Na het aftreden van partijgenoot Ella Vogelaar in november 2008 werd hij Minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet Balkenende-IV. Toen dat kabinet in februari 2010 viel en de toenmalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen naar Den Haag vertrok, werd Van der Laan in juli 2010 de nieuwe burgemeester van de hoofdstad.

Ondanks het feit dat Van der Laan nog geen jaar na het ingaan van zijn tweede termijn als burgemeester in juli 2016 ongeneeslijk ziek bleek, heeft hij de inwoners van Amsterdam verzekerd dat hij veel steun krijgt van zijn team en nog vast in charge is, en de gemeenteraadsleden gezegd hem niet opeens met fluwelen handschoenen aan te pakken en 'gewoon te bijten als ik iets verkeerds doe'.

Over VPRO Zomergasten

De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op. Zomergasten werd in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf.

Meer informatie over deze aflevering op vpro.nl/vanderlaan

Zie ook facebook.com/vprozomergasten