Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Wonen en jongeren - Het aanvragen van voorrang voor een jongerenwoning kampt met technische problemen. Het lukt veel jongeren daardoor niet om voorrang toe te voegen aan hun profiel in WoningNet. De gemeente wil alle Amsterdamse jongeren gelijke kansen bieden. Daarom biedt WoningNet pas jongerenwoningen met voorrang aan als de problemen zijn opgelost.

Jongeren moeten de voorrang zelf regelen door in WoningNet een zogenaamde MyQii aan te maken. Daarvoor hebben zij hun DigiD en de MyQii app nodig. Vaak blijkt dit niet te lukken door technische problemen met de MyQii app.

Wachten tot MyQii werkt
Omdat de MyQii app niet naar behoren werkt, wordt Stadsloket Noord overspoeld met vragen. De medewerkers van het Stadsloket kunnen niet helpen bij technische problemen met MyQii. Ook zijn jongeren niet sneller uit als zij via een Stadsloket de voorrang willen regelen. Door de stortvloed aan vragen, zijn de wachttijden lang. We adviseren daarom te wachten tot MyQii naar behoren werkt.

WoningNet hoopt dat de problemen met MyQii op korte termijn zijn opgelost. Het is nog niet duidelijk wanneer dat zal zijn.

Bindingseis
De voorrangsregeling geldt voor jongeren met binding met Amsterdam. Dat zijn jongeren die 6 jaar onafgebroken in Amsterdam wonen of woonden in de afgelopen 10 jaar. Deze bindingseis is gebaseerd op de Huisvestingswet, artikel 14.

Sommige Amsterdamse jongeren voldoen niet aan de bindingseis uit de Huisvestingswet, omdat ze een korte periode ergens anders woonden, bijvoorbeeld voor hun studie. Het is niet mogelijk bezwaar te maken tegen een wet. De gemeente bekijkt wel of het mogelijk is om voor deze groep een regeling te treffen in de Huisvestingsverordening 2024. Tot die tijd geldt de huidige bindingseis.

Meer weten
Voorrang voor een jongerenwoning aanvragen

Foto: Maarten Udema Fotografie / Nationale Beeldbank
Bron: Gemeente Amsterdam