Cultuur & Uitgaan
Typography

020 Amsterdam Kunst & Cultuur - Na landelijke try-outs in september en oktober staat van 2 november t/m 11 december de voorstelling PRYOR in het Amsterdamse theater DeLaMar. De stand-up theatervoorstelling over comedylegende Richard Pryor is een productie van George & Eran Producties in coproductie met de Veenfabriek en samenwerking met DeLaMar.

De voorstelling PRYOR gaat over werk en leven van de grootste stand-up comedian aller tijden, Richard Pryor. De legendarische acteur en komiek, die kansarm opgroeide in een bordeel in de Amerikaanse stad Peoria, groeide in de kleurrijke jaren zeventig uit tot de komeet die de comedywereld voorgoed veranderde. Hij was de eerste die op het toneel een stem gaf aan de Afro-Amerikaanse gemeenschap.
Onverbloemd sprak hij op het podium over wat hem in zijn leven overkwam: van zijn trauma's, jeugd, uitspattingen, zeven huwelijken met vijf verschillende vrouwen en zijn heftige drugsverslavingen tot het racisme waar hij als zwarte man dagelijks mee te maken kreeg. Richard Pryor wist als geen ander pijn te veranderen in humor. Hij spaarde niemand, zichzelf nog het minst.
Snoeihard eerlijk zijn was zijn grootste talent.

In deze voorstelling, waar stand-up comedy, toneel en live jazzmuziek bij elkaar komen, volgen we de achtbaan die Pryors leven was. De achtkoppige cast vertelt, stand-upt, speelt en zingt zijn turbulente leven. Het jazzkwartet van Michael Varekamp speelt live de muziek van Pryors geniale vriend Miles Davis.


Spel: Adam Kissequel, Eva Heijnen, Femi van Elshuis, Gustav Borreman, Joy Wielkens, Leandro Ceder, Raf Stekelenburg, Roland Haufe. Regie: Eran Ben-Michaël, tekst: Joeri Vos, dramaturgie: George Tobal, muziek: jazzkwartet Michael Varekamp, research & randprogrammering: The Black Archives, scenografie & lichtontwerp: Yaron Abulafia, kostuums: Dymph Boss, stand-up comedy advies: Theo Maassen.

Van 15 september t/m 29 oktober try-outs in Amstelveen, Den Haag, Rotterdam, Hoofddorp, Capelle a/d IJssel, Deventer, Naaldwijk, Wageningen, Almere, Alphen a/d Rijn en Zwolle en van 2 november t/m 11 december in het Amsterdamse theater DeLaMar.