Cultuur & Uitgaan
Typography

 

020 Amsterdam Uitgaan - Purmerend wordt tegenwoordig ook wel ‘de achtertuin van Amsterdam’ genoemd. Er valt namelijk van alles te beleven is deze oude handelsstad in de polder. Zo beschikt de stad over ruim dertig rijksmonumenten, interessante musea, karakteristieke grachten, leuke winkels en gezellige horeca. Oftewel: Purmerend is zeker het bezoeken waard. In dit artikel geven we je alvast een inkijkje in deze bijzondere stad.

 

 

 

1.       De Koemarkt

 

De Koemarkt vormt het middelpunt van de stad. Het standbeeld van een koe, naar ontwerp van kunstenaar Hans Kuyper, herinnert aan de historische functie van het plein als marktplaats uit 1645 waar vee werd verhandeld. Inmiddels is het een levendig plein waar je kunt genieten van een hapje en een drankje bij een van de vele restaurant Koemarkt. Vrijwel alle horeca is gesitueerd in prachtige monumentale panden met karakteristieke gevelstructuren.

 

 

 

2.       Markthal Purmerend

 

Als je dan toch al op de Koemarkt bent, kun je de Markthal niet overslaan. Deze multifunctionele hal is een ode aan de geschiedenis van de Koemarkt. In de Markthal worden regelmatig themamarkten, (food)festivals en tentoonstellingen gehouden. Ook vind je er regelmatig de meest uiteenlopende pop-up winkels.

 

 

 

3.       Het Burgerweeshuis

 

Nog zo’n locatie die barst van historie: het Burgerweeshuis deed in de 17e eeuw dienst als zowel burgerhuis- als weeshuis voor arme kinderen. Een eeuw later fuseerden de twee functies, waardoor de naam ‘Burgerweeshuis’ ontstond. Inmiddels is het pand in bezit van de gemeente en kun je er dikwijls streekeigen producten kopen of simpelweg een blik werpen op dit prachtige monumentale pand.

 

 

 

4.       De Melkwegbrug

 

Sinds 2012 is de hypermoderne Melkwegbrug een niet-te-missen onderdeel van de Purmerendse ‘skyline’. De brug vormt een hoge boog, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over de stad en het Noord-Hollands Kanaal. Inmiddels is de brug verworden tot ware liefdesbrug, waar verliefde koppels slotjes aan hangen om hun liefde te vereeuwigen.

 

 

 

5.       Melkhandel Kuyt

 

Deze terug-in-de-tijd melkhandel vormt het kleinste winkeltje van Purmerend. Ondanks zijn formaat, is Melkhandel Kuyt zeker het bezoeken waard. Je kunt er terecht voor de lekkerste zuivelproducten. De eigenaresse, inmiddels behoorlijk op leeftijd, vertelt je passievol over de geschiedenis van haar melkhandel en de stad Purmerend.

 

 

Cultuur & Uitgaan & Reizen

Vliegtickets