Cultuur & Uitgaan
Typography

Vrijdag 16 september – zondag 21 november 2021 - 020 Amsterdam Kunst & Cultuur - The Merchant House is verheugd de eerste solotentoonstelling van Kokou Ferdinand Makouvia (1989) te presenteren. De tentoonstelling valt samen met het afronden van zijn residentie aan De Ateliers.

Makouvia haalt zijn inspiratie uit reële en denkbeeldige plaatsen en uit zijn intieme verbinding met de Mina-cultuur. Terwijl zijn werk ontstaat veranderen landkaarten in veelgelaagde sculpturen, gaan fotografische opnames over in het fysieke gebaar van het tekenen en worden kunstbenodigdheden gereedschappen en vice versa, schijnbaar tot in het oneindige.

Kokou Ferdinand Makouvia, Éviono, 2018 / On One Day One Touch, 2018

De tentoonstelling is opgezet rondom een site-specific mixed media installatie met daarin zijn kenmerkende keramiek in de vorm van een stromende rivier, opgesteld in de tuin van TMH. Zijn verfijnde ijzeren werken Knocks and Knots, 2021, en de zich uitspreidende moederlijke sculptuur Éviono uit 2018 zijn ook te zien, evenals zijn unieke cameraloze opnames die door perforaties in papier zijn gemaakt, getiteld On One Day One Touch, Album Lomé-Ville, 2018.

Makouvia is een prijswinnende multimedia kunstenaar met een unieke blik op de vrijheden en spanningen die meespelen als mensen zich beeldend uitdrukken in materie. Hij groeide op in Lomé, Togo. Van jongs af aan was hij vastbesloten zich aan de kunst te wijden, maar hij studeerde ook computerwetenschappen. Na te hebben gestudeerd aan de kunstacademies van Abidjan (Ivoorkust) en Valenciennes (Frankrijk) studeerde hij af aan de Beaux-Arts de Parijs. Hij ontving een aantal onderscheidingen, waaronder de ‘Révélation 2017’, van de ADAGP. Hij nam deel aan de Biennale Jeune Création Européenne, 2017-19, en werkt samen met Galerie Sator in Parijs. Makouvia rondt momenteel zijn residentie aan De Ateliers in Amsterdam af en blijft actief betrokken bij onderwijs- en kunstprojecten in Togo.

Evenementen The Merchant House
Opening
Za 18 sept, 18:00-20:00
Curator tour
Za 6 okt, 17:00-19:00
Finissage
Vrij 3 dec, 18:00-20:00

E-mail ons om de galerie te bezoeken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over The Merchant House
The Merchant House presenteert hedendaagse kunstprojecten gefinancierd door de verkoop van kunst. Ieder project, samengesteld door de oprichter en artistiek directeur Marsha Plotnitsky, omvat naast een uitgebreide tentoonstelling ook culturele en onderzoeksgerichte evenementen en een verzorgde catalogus of kunstenaarsboek. TMH zette internationale en Nederlandse vernieuwers in de schijnwerpers, zoals Henk Peeters, Jan Schoonhoven, André de Jong, Chuck Close, Carolee Schneemann, Hilarius Hofstede, Craigie Horsfield, Judit Reigl, Pino Pinelli en John Coplans, maar ook jong talent. Sinds de opening in een historisch grachtenpand in 2013 is TMH uitgegroeid tot een moderne versie van de Nederlandse traditie van de koopman—een levendige en openbare kunstruimte.