Amsterdam
Typography

020 Amsterdam Cultuur - De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) bestaat 100 jaar en dat vieren we! Op 8 februari 2019 start een feestperiode van 100 dagen waarin alle Amsterdammers welkom zijn. Een karavaan met gratis voorstellingen, muziek, theater, taal- en jeugdactiviteiten doet alle stadsdelen aan.

020 Amsterdam Cultuur - De OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) bestaat 100 jaar en dat vieren we! Op 8 februari 2019 start een feestperiode van 100 dagen waarin alle Amsterdammers welkom zijn. Een karavaan met gratis voorstellingen, muziek, theater, taal- en jeugdactiviteiten doet alle stadsdelen aan.

Ter ere van het eeuwfeest ontvangen alle basisschoolkinderen (groep 3 t/m 8) het speciale doeboek ‘Hoe word je een super-Amsterdammer?‘ Het eerste exemplaar wordt op 8 februari aan Prinses Laurentien uitgereikt door OBA-kinderdirecteur Lucy Ibrahim.  

De OBA werd in 1919 opgericht door een groep vooruitstrevende Amsterdammers. De ‘Openbare Leeszaal en bibliotheek’ begon aan de Keizersgracht. Dankzij de Amsterdammers is de OBA uitgegroeid tot de grootste culturele instelling van de stad met 27 locaties, waar heel divers Amsterdam over de vloer komt.

Jubileumboek ‘Amsterdammers en hun bibliotheek’

De geschiedenis van 100 jaar openbare bibliotheek in Amsterdam is door auteurs Joosje Lakmaker en Elke Veldkamp beschreven in een speciaal jubileumboek. Het boek laat zien hoe nauw het verhaal van de OBA is verbonden met de geschiedenis van de stad. Het jubileumboek is voor €19,99 te koop in diverse Amsterdamse boekhandels, online en vanaf 8 februari in OBA Oosterdok, OBA De Hallen, OBA Osdorp, OBA Roelof Hartplein, OBA Javaplein en OBA Bijlmerplein en in de vestigingen waar de feestkaravaan op dat moment is. Het boek wordt ook opgenomen in de uitleencollectie van de OBA.

Het Grote Maakplaatsweekend

Op zaterdag 9 en zondag 10 februari vindt het Grote Maakplaatsweekend plaats op de jeugdetage in de OBA Oosterdok. Leren door te maken, dat kan in Maakplaats 021 in de OBA. Elke bezoeker, jong en oud, kan zelf een maker worden door te ontwerpen, te creëren en te ontdekken met behulp van de nieuwste technologie. Zoals de 3D-printer en vinylsnijder, maar ook met slimme robots en mini-computers. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn doorlopend gratis activiteiten en workshops, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Alle activiteiten staan op www.oba.nl/100jaar.

Brave New Learning

Al 100 jaar is de OBA een vertrouwde plek waar mensen komen om een leven lang te leren. Met zowel een breed educatief aanbod als informeel onderwijs kan iedereen in de OBA terecht om zich te ontwikkelen. Hoe ziet de toekomst van leren eruit? Dat is het onderwerp van de conferentie Brave New Learning (BNL) op 11 en 12 februari 2019, bedoeld voor leerkrachten, docenten en andere onderwijsprofessionals. Op BNL ontmoeten zij elkaar om met beleidsmakers en innovatieve bedrijven ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren. Kijk op www.bravenewlearning.nl voor het programma en (dag)kaarten.  

Feestkaravaan door alle stadsdelen

De feestkaravaan start met het OBA Buurtfestival Zuidoost. Vervolgens zijn er in de OBA-vestigingen in Zuidoost twee weken lang verschillende (gratis) activiteiten voor jong en oud. De karavaan trekt dan naar Amsterdam Noord (begin maart), Oud-West (half maart), Oost (begin april), Zuid (half april) en Nieuw-West (begin mei). In het weekend van 18/19 mei sluiten we op het Oosterdokseiland onze jubileumfestiviteiten af met Expeditie Oosterdok. Meer informatie op: www.oba.nl/100jaar.

020 Amsterdam Kunst - In Amsterdam is altijd wat te zien. Overal en elke dag. De stad is net een groot kunstwerk. Niet alleen vanwege de oude gebouwen, maar ook door alle buitenkunst. In de hele stad hebben kunstenaars enorme muurschilderingen gemaakt. Van bekende kunstenaars tot beginnende artiesten. Verschillende stijlen, verschillende plekken. Tijd om ze te ontdekken.

Lees meer...

020 Amsterdam Innovatie - Het Rijk en partners hebben afspraken gemaakt over grote investeringen in het openbaar vervoer en de infrastructuur in de Metropoolregio Amsterdam. Project Zuidasdok kan door, de metro Noord/Zuidlijn rijdt straks door naar Hoofddorp, en de metro Ringlijn (lijn 50) trekken we door naar Haven-Stad. Het gaat om € 5,4 miljard, waarvan het Rijk € 4,1 miljard betaalt en de andere partijen samen € 1,3 miljard bijdragen.

Lees meer...

020 Amsterdam Verkeer & Veiligheid - Het Openbaar Ministerie plaatst in Amsterdam een nieuwe flexibele flitspaal die rouleert door de stad. De eerste plek is de Burgemeester Röellstraat in Nieuw-West. Daar rijden bestuurders vaak harder dan is toegestaan, met alle risico’s van dien. Boetes gaan naar het Rijk. Na 2 maanden gaat deze nieuwe flexibele flitspaal weer verhuizen. Amsterdam wil een veiligere stad worden. In Amsterdam staan ook al 11 gewone flitspalen.

Lees meer...

8 november 2022 | 16:00-17:30 uur | OBA Oosterdok - 020 Amsterdam Onderwijs - Ben jij nieuwsgierig van aard en houd je van spelletjes? In deze workshop zoek je samen uit hoe je met laagdrempelige technologie een spel bedenkt én maakt. Er is geen technische voorkennis voor nodig. Met gebruik van elektronica, QR-codes, textiel, papier en maakplaatsmachines ga je zelf aan de slag met het bedenken van een spel. Want leren doe je door te maken! 

Lees meer...

Ik heb U lief, mijn AFC, Gij telt in aller harten mee … 020 Amsterdam Sport - Tijdens het jaardiner van Amsterdamsche Football Club klonk het clublied luidkeels. Het was eind mei 2022, Corona was verslagen en er werd voor het eerst gedineerd in het imposante hagelnieuwe clubhuis aan de Zuid-As. Uittredend voorzitter Ad Westerhof vertelde hoeveel inzet de bouw wel niet had gekost, maar het was gelukt. Decoraties volgden. Het was een prachtige avond die soepel werd geleid door tafelpraeses Ronald Koster.

Lees meer...

020 Amsterdam Sport – Per direct verbindt SportCity zich aan Telstar Vrouwen. Rohit Gulati, directeur SportCity en Anton Jansen, medeoprichter van Telstar Vrouwen vonden elkaar in het voorjaar in hun enthousiasme voor de sportieve ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. Vandaag hebben Telstar en SportCity hun samenwerking vastgelegd. Hierbij wordt de landelijke fitnessketen tot en met het seizoen 2024-2025 hoofdsponsor van de Witte Leeuwinnen. SportCity zal schitteren op zowel de thuis- als uitshirts van Telstar Vrouwen.

Lees meer...

020 Amsterdam Verkeer & Vervoer - is van plan betaald parkeren vanaf eind 2024 uit te breiden. In delen van Nieuw-West en Zuidoost wordt betaald parkeren ingevoerd. Ook wil Amsterdam in bepaalde wijken de tarieven voor parkeren verhogen en tijden van betaald parkeren uitbreiden. Bewoners en stadsdelen kunnen reageren. Wat zijn de plannen?

Lees meer...

020 Amsterdam Maatschappij en dieren - De dierenopvanglocaties in de stad worden overspoeld met konijnen. Het zijn er zoveel dat zij ze niet meer kunnen opnemen. Zij vragen nieuwe vrijwilligers en pleeggezinnen om de beestjes op te vangen. Maar let op, daar komt wel wat bij kijken.

Lees meer...

020 Amsterdam Maatschappij, wonen - Amsterdamse jongeren tussen de 18 en 28 jaar kunnen vanaf 4 juli voorrang krijgen op jongerenwoningen in Amsterdam. De voorwaarde is dat zij binding hebben met Amsterdam. Zij krijgen de voorrang alleen op jongerenwoningen die passen bij hun situatie en inkomen. Vanaf 21 juni kunnen jongeren de voorrang zelf toevoegen aan hun profiel in WoningNet.

Lees meer...

020 Amstelveen Economie & Duurzaamheid - Het Fietshuys is gisteravond uitgeroepen tot Amstelveense Ondernemer van het Jaar 2022-2023 in de categorie MKB Klein. “Was een erg intensief en leuk traject,” reageerden de eigenaren Philip Wallage en Silvan Overtoom kort na de uitreiking.

Lees meer...

020 Amsterdam Economie Duurzaamheid - Elk bedrijf produceert afval. Dit afval wordt bedrijfsafval genoemd. Voor het inzamelen en afvoeren van bedrijfsafval dient iedere ondernemer zich aan een aantal regels te houden. Wil je weten welke regels dat precies zijn in Amsterdam? Je leest het in dit artikel!

Lees meer...

020 Amsterdam Economie - Werken op kantoor biedt vele voordelen: je scheidt je werk- en privéleven, het heeft een positieve invloed op je productiviteit en je hebt collega’s om je heen voor hulp en gezelligheid. Alle reden dus om opzoek te gaan naar kantoorruimte voor jouw onderneming. In dit artikel lees je enkele praktische tips die je helpen bij het vinden van zo’n nieuwe werkplek.

Lees meer...

Nieuws uit regio 020